top of page

תהליך המחקר
ד"ר נעמי לוי

פרטים ועלויות

היוזמה החלה בפקולטה למוזיקה באוניברסיטת בר-אילן, ע"י פרופסור אבי גלבוע ופרופסור אהוד בודנר שיצרו קשר עם עמותת "רעות" וכך הפרויקט הראשון יצא לדרך.

הפרויקט הראשון החל ב"בית שלום" שהוא בית דיור מוגן השייך לעמותת "רעות" בתל אביב ובהמשך הפרויקט התרחב וקבוצת סטודנטים מהמחלקה לתרפיה במוזיקה באוניברסיטת בר-אילן התמחו ביצירת סיפורי חיים מוזיקליים ועבדו עם גמלאים ממועדון "אביבים" הנמצא בגבעת שמואל ויצרו איתם את סיפורי החיים המוזיקליים שלהם.

בסיום העבודה עם משתתפי המחקר אפשר לומר כי הוא תרם לשינוי בתפיסת המשתתפים את עצמם ואת חייהם, בכך שסיפק מענה לצורך בסיסי של אנשים בגיל הזקנה לספר את סיפור חייהם. ההשלמה והגאווה שחשו המשתתפים בחיים שעברו, והרצון להמשיך ולספר את סיפור חייהם בפני אנשים נוספים תרמו לחיזוק והעצמה של המשתתפים בעיניי עצמם ובקרב הדורות הבאים.

מדוע ליצור סיפור חיים?

המשמעות והחשיבות של יצירת סיפור חיים עבור הגיל המבוגר - חוקרים רבים התייחסו לשאלה הזאת והראו שליצירת סיפור חיים יש השפעה גדולה  על תחושת הרווחה של אנשים בגיל המבוגר.

אחד החוקרים הראשונים שהתייחסו לחיים כרצף התפתחותי אחד מן הלידה עד המוות היה חוקר בשם אריקסון, שטען שבכל אחד משלבי החיים מוצבת בפני האדם משימה התפתחותית שכאשר הוא מתמודד אתה בהצלחה הוא עובר לשלם הבא (Erikson, 1950). המשימה ההתפתחותית על פי אריקסון של אנשים בגיל המבוגר, היא להגיע לשלמות עם החיים שהיו ויכולת להפחית תחושות ורגשות של אכזבה ייאוש ומרירות (1982, Erikson).

אנשים מגיעים לתחושה הזאת של השלמות עם החיים שהיו באמצעות התבוננות אחורה על הרצף הכולל של החיים שעברו ועל היכולת של לקבל אותם כפי שהיו, על החלקים הטובים והפחות טובים שהיו בהם. כך שבעצם יצירת סיפור חיים יוצרת סיפוק ושביעות רצון שהחיים שהם חיו היו מספקים ומשמעותיים.

 

ההשפעה המיטיבה של המוזיקה -

 

מחקרים רבים כבר הראו כי הטיפול במוזיקה יכול לשפר משמעותית את איכות החיים, בכל גיל ובמיוחד בגיל מבוגר. המוזיקה מסייעת בהפחתת רמות המתח, החרדה והלחץ, בהשגת תחושה של הרפיה ורגיעה ובשיפור יכולת ההתמודדות עם כאב.

טיפול במוזיקה מעורר תחושות של שמחה ושלווה פנימיים, ומסיע בהעלאת האנרגיה ובמאבק בתחושות דיכאוניות. שמיעת שירים המקושרים לזיכרונות מעלה תגובה רגשית חזקה. הזיכרונות האוטוביוגרפיים הם זיכרונות של אירועי חיים משמעותיים וחוויות אישיות שמתעצבים במהלך החיים, ומהווים בסיס ליצירת נרטיב אישי שבאמצעותו האדם מייצג את עצמו.

 

הכותבת הינה ד"ר נעמי לוי, דוקטורית לתרפיה במוזיקה מאוניברסיטת בר-אילן ומטפלת במוזיקה.

bottom of page